wiza 180 dni

Pracownik chcący otrzymać wizę na okres pół roku musi ubiegać się o specjalne zaproszenie, które jest warunkiem koniecznym, aby taka wiza została mu przyznana. Z naszą firmą można zrobić to w bardzo prosty sposób, wystarczy tylko zrealizować kilka podstawowych kroków. Zacznij pracę z JDM Recruitment.

                        

Jak ubiegać się o wizę na 180 dni?

Do zaproszenia pracownik powinien dołączyć komplet wymaganych dokumentów, ankietę oraz ubezpieczenie. O wszystkim można jednak dowiedzieć się natychmiastowo kontaktując się z przedstawicielem naszej firmy. Dzięki temu każdy doniesie takie dokumenty, jakie będą potrzebne do przyznania wizy. Następnym krokiem jest złożenie wniosku. Na jego rozpatrzenie czeka się około 10 dni, chociaż czas oczekiwania może być nieco skrócony. Przekroczenie granicy z wizą jest możliwe tylko wtedy, gdy pracownik przedstawi ubezpieczenie na okres pracy w Polsce (chodzi tutaj o ubezpieczenie na 180 dni – taki okres czasu znajduje się na wizie). Poza tym trzeba przedstawić zaproszenie ze strony pracodawcy. Nie trzeba mieć przy sobie żadnych pieniędzy. Wiza jest dowodem na to, że dana osoba chce pracować, nie boi się wyzwań i ma ochotę zarobić dobre pieniądze. Pamiętać powinno się jednak o tym, że przepracowanie w Polsce 90 dni na paszporcie biometrycznym sprawia, iż nie można uzyskać wizy na 180 dni.

 

Jakie dokumenty są potrzebne?

Kluczową sprawą dla potencjalnych pracowników jest oczywiście to, że muszą oni donieść w wyznaczonym terminie ważne dokumenty. Wszystkie informacje na ten temat można uzyskać po rozmowie z przedstawicielem naszej firmy. Wystarczy tylko przedstawić swoje oczekiwania, a każdy dostanie spis dokumentów, które będzie musiał dostarczyć do siedziby firmy. Dzięki temu można starać się o pracę i wizę, oczywiście w zależności od tego, kto czego będzie oczekiwał.

 

 

Praca tylko dla jednego pracodawcy?

Wiza na 180 dni nie zmusza pracownika do pracy wyłącznie dla jednego pracodawcy. Warto jednak mieć kompletną świadomość tego, że zmiana pracodawcy będzie wiązała się z koniecznością uzyskania nowego oświadczenia. Nie da się pracować na tym samym oświadczeniu u kilku różnych pracodawców. Zmiana pracodawcy musi być poparta zmianą oświadczenia. Takich przepisów nie da się w żaden sposób obejść.

Przedłużenie pobytu w Polsce oraz pracy po zakończeniu uzyskanej wizy jest możliwe. Zainteresowani mają do wyboru 3 niezależne od siebie opcje. Pierwszą z nich jest złożenie dokumentów o kartę czasowego pobytu. W tym przypadku trzeba jednak pracować dla jednego pracodawcy. Druga opcja to uzyskanie wojewódzkiego zezwolenia na pracę. Wtedy wiza ważna jest przez rok. Na okres wyrabiania wizy należy jednak wrócić na Ukrainę. Taka wiza również upoważnia pracownika do pracy dla jednego pracodawcy. Trzecia forma to zezwolenie sezonowe. Uzyskuje się je na okres 9 miesięcy. Można pracować przy zbiorach truskawek czy borówek.

Chcesz uzyskać więcej informacji? Napisz do nas!

Zostaw komentarz