bio-passport

Робота на підставі біометричного паспорта – про що потрібно пам’ятати?

Робота на підставі біометричного паспорта – поняття нове і не до кінця для всіх зрозуміле. Щоб почати роботу з таким документом вам не знадобиться віза, потрібно буде тільки перетнути кордон між Україною і Польщею. Для цього Вам потрібно буде мати при собі страховку. Якщо Ви не має при собі даного документа, можна навіть не намагатися їхати заробляти в Польщі. Ще одним важливим моментом є наявність грошових коштів при собі на суму не менше ніж 510-550 злотих. При контролі Вам потрібно буде показати вище перераховані документи співробітнику прикордонної служби.

 

Як перетнути кордон з біометричними паспортом?

На кордоні працівник прикордонної служби обов’язково запитає з якою метою ви їдете в Польщу. Якщо у Вас ще немає дозволу на роботу, то краще за все відповісти, що ви їдете на закупи чи просто як турист хочете подивитися визначні пам’ятки Польщі. Варто взяти до уваги, що не до кінця ця відповідь може бути пов’язана з реальною метою поїздки, але на даному етапі головне – заїхати на територію Польщі. Інша справа, якщо роботодавець встиг зробити для Вас oświadczenie і вислати оригінал, тоді Вам потрібно буде тільки показати його прикордоннику. Представляючи такий дозвіл, Ви без проблем і зайвих питань зможете заїхати на територію Польщі. Але в разі, якщо Ви не отримали оригіналу дозволу, а маєте лише копію або скан, то можу виникнути ускладнення, все залежить від того, на якого співробітника ви потрапите.

Легально перебувати та працювати на території Польща з біометричним паспортом ви можете тільки 90 днів протягом півроку. Крім того, якщо ви залишаєтеся на весь термін, то Вам потрібно обов’язково мати при собі дозвіл на роботу від роботодавця. В іншому випадку, коли ви будете повертатися додому, то у співробітників прикордонної служби можуть виникнути питання з приводу реальної мети вашої поїздки. Це не стосується тих, хто при в’їзді вже мав на руках oświadczenie.

Працюючи на підставі біометричного паспорта, ви не прив’язані до одного роботодавця і можете мати кілька робіт, що означає кілька дозволів. Але, хочемо звернути Вашу увагу на те, що не кожен роботодавець захоче працевлаштувати працівника на менше, ніж 2,5 міс. Зміна роботодавців можлива, але ви повинні враховувати той факт, що не всі захочуть наймати працівників на термін менш ніж три місяці. JDM Recruitment завжди звертає увагу кандидатів на те, як важливо знайти одного надійного роботодавця, який заслуговує на довіру. З цим у Вас не повинно виникнути проблем, якщо ви звернетеся до нас.

Також слід пам’ятати про так званих «коридорах». Якщо ви вже пропрацювали на підставі біометричного паспорта 90 днів, то наступні 90 днів у вас коридор. Це означає, що ви не можете легально працювати в Польщі.

Як продовжити своє легальне перебування на території Польщі без коридорів?

Кожен, хто хоче продовжити своє легальне перебування на території Польщі, може це зробити, вибираючи один з нижче описаних варіантів. Все залежить від Вашої ситуації та відносин з роботодавцем.
1. Якщо ви вже пропрацювали 90 днів на території Польщі, то ви можете отримати піврічне запрошення і відкрити візу не на цілий період, а тільки на решту 90 днів.
ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ОТРИМАТИ ВІЗУ НА 180 ДНІВ, ЯКЩО ВИ ВЖЕ 90 ДНІВ ПРОПРАЦЮВАЛИ НА ПІДСТАВІ БІОМЕТРИЧНОГО ПАСПОРТА.
Для цього Вам все одно потрібно буде покинути територію Польщі на час отримання документа.
2. Якщо ж ви хочете обійти всі коридори, то можна відкрити візу на рік. Для цього Вам потрібно отримати дозвіл на роботу від воєводи. Але не кожен роботодавець може відразу Вам запропонувати такий варіант, тому Вам потрібно проявити себе як надійного працівника, щоб роботодавець хотів продовжити з Вами співпрацю. Для отримання такого документа Вам потрібно буде повернутися на якийсь час додому.
3. Більш того, без обов’язкових коридорів можна відкрити сезонну візу на термін до 9 місяців. Тільки варто пам’ятати, що така віза значно скоротить список вакансій з яких можна буде вибирати роботу.
4. Також Ви можете відразу подати документи на карту побиту.