Jak dostać obywatelstwo Polskie na podstawie małżeństwa?

Укладення шлюбу не є синонімом того факту, що можна автоматично отримати польське громадянство. Це також не означає, що від такого союзу немає ніякої користі. Дуже часто шлюб з поляком прискорює надання громадянства, а також не дозволяє на депортацію іноземця.

 

Весілля і що далі?

Оскільки шлюб полегшує отримання, але автоматично не дає громадянство, необхідно на нього подати заявку стандартним шляхом. З тією різницею, що для людини, яка укладає шлюб з громадянином Польщі, найважливішим фактором є тимчасові рамки, під час яких ви абсолютно легально повинні перебувати на території Польщі. Мінімальний період становить 2 роки, а це означає, що протягом цього часу, ви не можете нелегально проживати в даній країні, а ваше перебування повинно бути обгрунтовано, наприклад, візами, тимчасовим або постійним дозволом на проживання.

Також надзвичайно важливо показати державі ваш дохід (отриманий законним шляхом) і місце, де ви фактично проживаєте (потрібно мати договір оренди). У разі шлюбів, частіше за все, ніхто не звертає увагу на знання польської мови, хоча це є перевагою і часто прискорює процес надання громадянства.

 

Подача заявки

Всі необхідні документи і заявки, які повинні бути заповнені для подачі на польське громадянство, доступні на веб-сайтах воєводських офісів – при виборі локазізаціі слід керуватися вашим місцем проживання.

Для виконання анкет, вам знадобиться така інформація:

  • особисті дані,
  • домашня адреса,
  • освіта,
  • підтвердження джерела доходу,
  • визначення рівня володіння польською мовою (сертифікат),
  • інформація про чоловіка/жінку,
  • обгрунтування вашої заявки (свідоцтво про шлюб).

До більшості ваших даних повинні бути надані відповідні підтверджуючі документи. Заявка безкоштовна (цей принцип не застосовується в консульствах), її можна принести особисто або надіслати поштою, але в цьому випадку потрібно буде офіційне підтвердження документа нотаріусом, за яке вам доведеться заплатити близько 20 злотих.

Також варто пам’ятати про витрати, пов’язані з перекладом деяких документів, які можуть зіграти важливу роль при подачі заяви на отримання польського громадянства. Це відноситься, наприклад, до свідоцтв про народження, сертифікатів про завершення спеціалізованих шкіл і т. д. Переклад документів повинен здійснюватись тільки державним перекладачем, інакше вони не будуть мати ніякої цінності.

 

Скільки вам доведеться чекати на рішення?

Немає ніяких часових рамок для визнання польського громадянства. Це означає, що ви можете чекати близько року після подачі заявки, перед отриманням остаточної відповіді. У разі шлюбів і виконання всіх вищевказаних умов, в отриманні громадянства рідко відмовляють. Тим не менш, ви повинні набратись терпіння і протягом цього часу продовжувати безперервно перебувати на території Польщі, постійно працювати і мати договір оренди, щоб, в разі отримання негативної відповіді, ви змогли подати апеляцію.